Rumah > Pengetahuan > Kandungan

Kisah pokok Krismas

- Aug 24, 2017 -

Bekas Jerman Alsace adalah tempat di mana pokok-pokok Krismas dihasilkan. Menurut legenda, ada pertapa Saint Lorentine, yang tinggal di hutan di Alsace, dan ia sangat menyukai anak-anak. Satu tahun Krismas, dia berharap anak-anak berhampiran, boleh bermain bersama dengan gembira, tetapi dia sangat miskin, tidak ada wang untuk membeli mainan kegemaran kanak-kanak dan gula-gula, jadi dia sangat kecewa mengenai perkara ini.

Pada suatu pagi, ketika Lorentine sedang berjalan di dalam hutan, ia melihat sebuah pohon cemara kecil, ditutupi dengan salji, dengan banyak batu kecil yang tergantung di cawangannya, bersinar terang, dan sangat indah melalui matahari. Dia membawa balik pokok itu dan menanamnya di dalam lembangan. Dan mereka mengambil beberapa buah liar di dalam hutan, dan membuat mereka dengan tepung untuk membuat beberapa salib, atau kek berbentuk bintang kecil, dan menggantungnya di atas dahan. Dan dengan beberapa lilin kecil, dimasukkan ke dalam cawangan, pokok itu berpakaian warna-warni, sangat cantik. Pada malam Krismas, Lorentine memainkan jam, anak-anak mendengar, semua berlari ke pondoknya, semua orang di sekitar pokok itu, menari menyanyikan lagu Krismas, dan kemudian Lorentine kek kepada anak-anak untuk makan, supaya setiap orang mempunyai Krismas yang bahagia. Kemudian, penyebaran adat.

Pada tahun 1837, selepas berkahwin dengan seorang Duke of France, Princess Helen dari Jerman, pokok Krismas datang ke Paris dengannya. Pada tahun 1841, suami Victoria meletakkan pokok Krismas di hadapan Windesa. Ini adat dari kerajaan ke kelas bangsawan, dan kemudian popular kepada orang awam. Pada tahun 1830, sebilangan besar orang Jerman berhijrah ke Amerika Syarikat. Orang-orang ini adalah Katolik dan Kristian, kebanyakannya bertaburan di New York dan seluruh England. Pokok Krismas mereka menarik perhatian dan tiruan penduduk tempatan, dan kemudian pokok Krismas menjadi popular di gereja dan keluarga Amerika. Di seluruh dunia, terutamanya di Eropah, Amerika dan Australia, pokok Krismas telah menjadi hiasan yang paling meriah, indah, dihiasi dengan Krismas yang berwarna-warni, tetapi juga melambangkan kegembiraan dan harapan.

Hiasan di pokok Krismas kelihatan sama di seluruh dunia. Kerana Krismas di musim sejuk, pokok Krismas digunakan di pokok-pokok malar hijau. Kebanyakannya adalah pokok kelapa kecil yang kecil atau lima kaki tinggi, atau pain kecil, ditanam di dalam pot bunga yang besar, diliputi dengan lilin kecil berwarna atau mentol lampu, dan pelbagai hiasan dan reben, serta mainan dan hadiah kanak-kanak dari keluarga mereka. Selepas menghias, letakkan di sudut ruang tamu. Jika ia diletakkan di sebuah gereja, auditorium, atau tempat awam, pokok Krismas agak tinggi, dan pokok itu juga boleh diletakkan di bawah hadiah.

Menurut rekod kastam Krismas, pokok Krismas yang pertama adalah pokok palma kecil di tepi jalan bandar sejuk putih. Pada malam pertama kelahiran Yesus, Perawan Maria dan St Joseph, berjalan ke bandar yang sejuk putih, sangat letih, dan Perawan sedang berehat di bawah pokok itu, dan pokok palma kecil, seperti yang disukai, dilebarkan cawangannya dan memberikan Perawan angin sejuk. Di tengah malam, Yesus Kristus dilahirkan. Pada masa ini, bintang yang sangat terang muncul di langit, memancarkan cahaya yang indah, terus ke kepala pokok kelapa kecil, mengalir ke aperture yang indah. Sejak itu, pokok kelapa kecil di Krismas, menduduki kerusi kedudukan yang mulia. Sedangkan untuk pokok Krismas menjadi popular di seluruh dunia, ia hanya abad ke-19. Pada zaman pertengahan, drama agama popular Jerman, dalam pertunjukan di Taman Eden, selepas Tuhan menjadikan manusia, Adam dan Hawa mengkhianati Tuhan, bermain dengan pohon palma diliputi dengan epal, mewakili pokok kehidupan atau tahu yang baik dan pokok jahat. Kemudian pokok kehidupan di helah setia telah dipindahkan ke rumah, melambangkan kedatangan Juruselamat. Dengan perkembangan simbolik ini, pada abad ke-15, menghiasi pokok Krismas, telah menjadi adat.


Pengetahuan industri berkaitan

Barangan yang berkaitan

  • Stoking Binatang Kartun Haiwan
  • Pokok Krismas Mini
  • Bilik Deluxe Santa Claus Costume
  • Salji Krismas Destar
  • Krismas Beding Set Decoration
  • Beg Candy Krismas untuk Kanak-kanak